Virtual Assistant, wat is dat eigenlijk?

Wanneer ik vrienden vertel dat ik virtual assistant ben, dan vragen ze me toch vaak wat ik nou precies doe. Omdat jij misschien wel dezelfde vragen hebt heb ik hier mijn antwoord voor je opgeschreven.

Virtual assistant, het is één van de beroepen van de toekomst. Het is vanuit de VS komen overwaaien en al een paar jaar plukken ondernemers in Nederland er ook de vruchten van. Bij mij vielen alle puzzelstukjes op hun plek nadat ik voor het eerst hoorde over het vak virtual assistant. Als virtual assistant komen mijn interesses, vaardigheden en behoeftes helemaal samen.

Virtual assistant = ondersteuning op afstand

Virtual Assistant ondersteuning op afstand

Virtual assistant (of “VA”); heel kort door de bocht is dat een assistent op afstand. Iemand die ondernemers ondersteunt zonder aan hetzelfde bureau of zelfs in hetzelfde kantoor te zitten. Ik werk vanuit thuis, een flexkantoor, koffietentje of waar dan ook aan jouw opdracht. Eigenlijk overal, zolang het internet er maar betrouwbaar is. Via telefoon, WhatsApp, email en Skype (of welk ander medium jij ook fijn vindt) houden we eenvoudig contact. Zo wordt informatie tussen jou als ondernemer en mij als VA snel gedeeld.

Dit betekent niet alleen vrijheid en flexibiliteit voor mij, maar ook voor jou. Deze vorm van ondersteuning betekent dat je samenwerkt met een mede-ondernemer. Als je iemand in dienst zou nemen komen daar verantwoordelijkheden en risico’s bij mee die ik je bespaar. Al vanaf een paar uur per week kun jij mij inhuren. Op deze manier heb je wel iemand die met je mee denkt en taken voor je uitvoert maar je hebt niet de verplichtingen en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het werkgeverschap.

Diversiteit aan virtual assistants

Virtual assistant is geen beroep met een vast takenpakket. Elke VA heeft zijn eigen vaardigheden, specialismen en kennis. Je moet een VA ook niet zien als een “manusje-van-alles”. Wat we wel gemeen hebben is dat we elkaar niet als concurrenten beschouwen. VA’s wisselen kennis uit en als jij als ondernemer me wat vraagt waar ik je niet bij kan helpen, dan vind ik altijd wel iemand die dat wèl kan.

Ik ben daarom ook meer dan “een secretaresse op afstand”. Zie me meer als een sparringpartner. Een goede VA weet wat er speelt, heeft een breed netwerk en is snel op de hoogte van nieuwe online ontwikkelingen. Met deze kennis help ik jou groeien.

Samenwerken virtual assistant

Oké, maar wat betekent werken als VA dan voor mij?

Het inspireert mij als ik mensen in beweging zie komen wanneer ze in een idee geloven en alles op alles zetten om dit tot een succes te maken.

Mijn studie Organisatiewetenschappen en werkervaring als projectleider hebben mij geleerd om vanuit verschillende, soms zelfs tegenstrijdige, invalshoeken naar organisaties en projecten te kijken: van psychologie tot aan financieel. Met deze brede en verbindende kijk kan ik op strategisch niveau ondernemers helpen hun dromen te verwezenlijken. Dit doe ik door met je mee te denken, plannen om te zetten in planningen en to-do-lijsten af te stemmen op langetermijndoelen.

Maar er is nog veel meer waar ik energie van krijg. Ik vind het heerlijk om te organiseren, plannen op te stellen en uit te werken, puntjes op de i te zetten. Het proeflezen van documenten, de huisstijl invoegen, zorgen dat er genoeg activiteit is op social media, tevredenheidsonderzoeken uitzetten of nog even een locatie reserveren. Ik vind het heerlijk om praktisch bezig te zijn en daarmee anderen te ontzorgen.

Dit komt dan ook allemaal samen in Powered by Loes. Ik ben er voor ondernemers die naast werken in hun onderneming, ook willen werken aan hun onderneming. Door overzicht te creëren, de onderneming efficiënt in te richten en door gewoonweg werkzaamheden uit handen te nemen krijg jij als ondernemer meer tijd om je bezig te houden met de groei van jouw onderneming.

Hoe kan ik jou helpen?

Nieuwsgierig geworden en wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur een mail naar loes@poweredbyloes.com en dan kom ik er bij je op terug.

En bezoek voor meer informatie mijn website: poweredbyloes.com

Comments are closed.