Hoe bepaal je welke actie de hoogste prioriteit heeft?

Met de juiste prioriteit in je to-do-lijst zorg je voor overzicht. Wat weer zorgt dat jij kan groeien! 

Wanneer je je to-do-lijst of je actielijst doorscrollt ben je vaak geneigd om vanuit dat niveau te kiezen wat nu  prioriteit heeft.  Je ziet de verschillende acties die je nog wilt doen en bepaalt dan wat je nu gaat oppakken (hoge prioriteit). Of wat nog even kan wachten (lage prioriteit). Om je acties goed te prioriteren is het belangrijk om verder te kijken dan deze lijst. Wanneer je je to-do-lijst weet te koppelen aan je doelen en je langetermijnvisie dan zorg je ervoor dat de acties die je nu uitvoert ook bijdragen aan het behalen van je doelen en daarmee je groei. Dat zijn de acties die je hoge prioriteit wilt geven. 

Prioriteit van acties

Je kunt je acties gaan prioriteren aan de hand van de 6 horizons. Een idee uitgewerkt door David Allen (de man achter Getting Things Done ook wel GTD genoemd). Zojuist luisterde ik naar een podcast waarin hij werd geïnterviewd door Richard Grove. En hierin lichtte hij de 6 horizons toe.

Getting Things Done

Allereerst even kort wat Getting Things Done (GTD) is. GTD is een methode ontwikkeld door David Allen met als doel dat je meer focus hebt. Om het maar even gezegd te hebben: je hersenen zijn een waardeloze plek om zaken op te slaan. Alles wat je nog moet doen, je boodschappenlijst, projecten die je binnenkort wilt oppakken en mensen die je nog wilt bellen moet je juist niet in je hoofd bewaren maar opschrijven. Dit kan digitaal of op papier. Dat maakt eigenlijk niet uit. Het gaat erom dat je op een systematische manier alles wat in je hoofd opkomt direct opschrijft zodat je hoofd leeg blijft en er een duidelijk overzicht ontstaat van je openstaande acties.

David Allen heeft hier ook een boek over geschreven: Getting Things Done – De kunst van stressvrije productiviteit. In dit boek legt hij stap voor stap uit hoe je dit doet en ervoor zorgt dat je je dit ook blijft doen.

Het is natuurlijk 1 ding om overzicht te krijgen in je openstaande acties. Een volgende uitdaging is om te bepalen hoe belangrijk elke actie is. Als je nu 30 minuten tijd hebt, hoe bepaal je dan welke openstaande actie de hoogste prioriteit heeft?

En dat was waarmee de podcast mijn aandacht trok. David Allen legt aan de hand van 6 horizons uit hoe je prioritering aanbrengt in je acties. Dat wil ik graag met jou delen! We weten allemaal dat tijd kostbaar is en je kunt tijd maar 1 keer gebruiken, dus dan wil je wel met de goede dingen bezig zijn.

De 6 horizons 

Om te bepalen welke acties nu prioriteit hebben doorloop je onderstaande stappen (oftewel de 6 horizons) van boven naar beneden. Deze zijn als volgt:Prioriteit in actielijst Getting Things Done

Horizon 5: Waardes & Levensdoel

  • Wat is je why? Wat is jouw doel in dit leven?
  • Welke waardes en principes zijn voor jou erg belangrijk?

Horizon 4: Visie

  • Als je je levensdoel hebt bereikt hoe ziet dan je leven er over 5, 10 en 20 jaar uit?
  • Wat zijn je langetermijndoelen persoonlijk en zakelijk?

Horizon 3: Doelen

  • Welke kortetermijndoelen (komende maanden en dit jaar) moet je behalen om je visie te kunnen verwezenlijken?

Horizon 2: Verantwoordelijkheden

  • Wat moet je onderhouden om je doelen en visie te bereiken? (Het gaat hier niet om concrete acties maar om zaken die je op een bepaald basisniveau wilt hebben om vervolgens je doelen te kunnen bereiken. David Allen noemt als voorbeeld het hebben van goede gezondheid, financiële stabiliteit, positieve kwaliteitscontroles etc.).

Horizon 1: Projecten

  • Welke projecten moet je afronden om je verantwoordelijkheden te kunnen onderhouden? (Hier gaat het om concrete acties zoals het eten van een gezonde lunch om een goede gezondheid te behouden).

Horizon 0 (de begane grond): Acties

  • Wat zijn de acties die horen bij bovenstaande projecten, verantwoordelijkheden, doelen, visie en levensdoel?

Prioriteit door uit te zoomen

Het gaat er dus om dat je even uitzoomt. De 6 horizons helpt je om dagelijkse taken (horizon 0) te koppelen aan je hogere doel (horizon 5). Zodat datgene wat je dadelijk gaat doen ook bijdraagt aan je levensdoel. Zolang dit met elkaar verbonden is zit je op het juiste pad. Voor de acties die niet bijdragen aan het hogere doel kun je je dus afvragen of je daar wel je tijd aan moet besteden?

Ook jij verdient overzicht!

Structureren en organiseren zit in mijn DNA. Als virtual assistant help ik ondernemers met het aanbrengen van overzicht zodat je weer kan groeien. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Bekijk hier mijn aanbod of meld je aan voor mijn GRATIS strategiegesprek.

Comments are closed.